De statslige stedbørn

Af Lisbeth Knudsen 14

Der er lige godt en snes af dem i den særlige eksklusive klub af anparts- og aktieselskaber med staten som ejer eller medejer. Normalt ligger de ifølge den seneste redegørelse fra Finansministeriet om statens aktieposter fra sommeren 2011 og genererer en pæn omsætning på i omegnen af 90 mia. kr. og et resultat efter skat på 11,5 mia. kr.

Vi hører ikke meget til de fleste af dem, men når der til gengæld sker noget, som ugens historie i DONG Energy, så er der for alvor gang i hele det politiske menageri, i mediernes stærkeste hundekobbel og i konkurrenternes frirum til angreb. Så er disse specielle foretagender pludselig godt stof, kilde til en god forargelse og bekræftelsen på at kombinationen af stat og benhård, kommerciel virksomhedsdrift er en udfordring.

Det gælder alt om disse selskabers bestyrelser, deres direktioner, deres lønninger, deres kantinepriser, deres personalefryns og magtspillet mellem deres statslige ejer, Folketinget og de meget ofte fremtrædende erhvervsfolk, som ofte er blevet bedt om at tage tjansen i bestyrelsen.

DSB har som 100 % offentligt ejet virksomhed normalt taget prisen for den største opmærksomhed i medierne for skandaler på stribe og interne ledelseskriser.

SAS har taget en anden pris for de måske største økonomiske udfordringer.

Finansiel Stabilitet A/S har måske prisen for den mest ucharmerende opgave som statens skraldespandsselskab på bank-området, og TV2|Danmark A/S har prisen for den måske bredeste folkelige interesse.

Andre statslige aktieselskaber som Danske Spil A/S, Klasselotteriet og Sund & Bælt Holding lever en mere stille tilværelse. DONG Energy A/S har indtil for nylig været guldkalven og succeshistorien i statens portefølje. Staten ejer 76 % af selskabet.

Både rigsrevisionen, statsrevisorerne og bestyrelsen i DONG Energy selv er nu i gang med at undersøge selskabets forhold nærmere, fordi en whistleblower har henvendt sig med kritisk inside viden. Bestyrelsen fandt anledning til at konkludere hurtigt på disse oplysninger og fastslå, at topchefen, Anders Eldrup, havde overskredet sine beføjelser og etableret vilkår for en gruppe af topchefer langt ud over det normale og uden at orientere sin bestyrelse om det.

At Eldrup måtte gå, når han havde mistet bestyrelsens tillid, det er en administrerende direktørs vilkår i enhver virksomhed. Om der er mere i den historie får vi at se, når de uvildige undersøgelser ligger der. Bestyrelsen har handlet som enhver professionel virskomhedsbestyrelse skulle og måtte handle. Ellers ville den mildt sagt kunne kritiseres af de politiske ejere.

Nu bør politikerne til gengæld holde fingrene langt væk fra at blande sig i detaljer om selskabets drift, så længe det følger det overordnede energipolitiske og økonomiske opdrag, det har fra finansministeren. DSB er skræmmebilledet på hvor galt det kan gå, når et selskab med staten som ejer bliver politisk kastebold. Ingen markante erhvervsfolk vil så længere stille op til den slags bestyrelser, som på den ene side skal handle 100 % kommercielt, på den anden side varetage en samfundsopgave og på den tredje side agere i et politisk spændingsfelt. DONG Energy har indtil denne uge været forholdsvis fredet som en økonomisk succeshistorie. Den tid er slut for en periode.

14 kommentarer RSS

 1. Af Jesper Henriksen

  -

  Jeg forventer mig ikke, at Danske Spil ryger ud i lignende skandale, men hvor har de da bare sat det hele på ét bræt i forbindelse med liberaliseringen af det danske spillemarked. De virker til at tro på, at man kan tvinge danskerne til at spille alverdens mærkelige spil, så længe de giver reklamebureauerne den ene million efter den anden i hånden. Det virker ikke særlig velovervejet. Se en side som denne: http://vindertal.com/ – den er nu plasteret til med Danske Spils seneste tiltag – EuroJackpotten. Jeg glæder mig meget til at se, hvordan deres årsrapport ser ud næste år: https://danskespil.dk/om/_downloads/pdf/Aarsregnskab_DS_2011_final1.pdf

 2. Af christian vinding

  -

  Svar til Steen T.

  Helt enig i at det er de 672 Tkr gennemsnitsløn der burde kigges på.
  Der er ingen grund til at tro andet end at der er fornuftige forklaringer. En professionel virksomhedsledelse betale ikke 1 krone mere end nødvendigt i løn, så populistiske udsagn som ‘tag selv bord’ osv er vrøvl.
  Det må være let for DONG at redegøre for disse lønninger, fordi man selvfølgelig benchmarker sig mod andre i olieindustrien.
  Ja man skulle næsten mene at det måtte være i DONGs interesse at belyse disse tal – helt stille og roligt.

  Jeg tror forklaringen ligger i:
  - energi industrien er højt lønnet
  - DONGS har en relativt høj mængde specialister
  - DONGS lønninger afspejler også det høje danske skattettryk. Mao. konkurrerer man på lønningerne
  e f t e r skat hvorved før-skat bliver det højere.

  Men stensikkert vil DONG kunne give en fornuftig forklaring

 3. Af Steen T.

  -

  Denne sag handler ikke om direktørlønningerne. Selvom aftalerne har været usædvanlige og formentlig kritisable, er det ikke noget der flytter på det store.

  Efter min opfattelse drejer denne sag sig om at få en analyse af gennemsnitslønnen i DONG på kr. 672.000,-, som umiddelbart ser helt vild ud. Har der været tale om et lønmæssigt tag selv bord, hvor ledelsen har frådset med skatteborgernes penge og dermed ikke levet op til deres ansvar?

  Det er temmelig let at give høje lønninger, når man sidder på et monopol og er ejet af staten, og medarbejderne bliver jo hengivne.

  Jeg har en mistanke om, at der gemmer sig en langt større skandale under overfladen og at vi vil se lønninger for kontorassistenter m.v., som ligger markant over markedet.

  Jeg håber, at Rigsrevisor ikke kun kigger på direktørlønningerne, men også på det generelle lønniveau, for det er formenlig her den virkelige skandale ligger, og det kan undre, at nyhedsredaktionerne på de danske aviser ikke allerede er i gang med at grave i denne sag.

  Hvis det er tilfældet, skal hele ledelsen fyres, da det i givet fald kan have kostet skatteborgerne milliarder.

 4. Af rene´ vangkilde

  -

  Det handler ikke om ELDRUP,
  - men om statens monopoler og rettighederne til, at
  drive forretning og uhæmmet vækst på afgifter og
  skatter, som malker rig som fattig, direktør eller
  kontantmodtager. ELLER,,-ER DEMOKRATI EN FORRETNING.
  Har vi overhoved politisk forskellighed,- RØD el.BLÅ
  - selv Mærsk skulle malkes igen-igen-.

 5. Af christian vinding

  -

  Bestyrelsen har smadret DONGS image.

  Enhver med blot et mininimum af kendskab til Anders Eldrup ved at han er en fænemonal dygtig person af højeste integritet, som burde roses fremfor at trækkes igennem mediemaskinen.
  Han har udviklet DONGs forretninger på forbilledlig vis og skabt stor indtjening til sin ejer.
  Jeg har svært ved at tro at der ikke skulle ligge nogle fornuftige forklaringer bag de oplysninger, som er fremkommet.
  Det virker besynderligt at bestyrelsen valgte at trække blankt inden deres egen undersøgelse var gennemført – hvad skulle der ske ved at vente et par uger?
  I stedet vælger man en offentlig henrettelse af en mand og hænger ham ud til spot og spe. Denne mand er vel at mærke ikke en hr-hvem-som-helst. Han har haft en af de mest imponerende og smukkeste (offentlige) karrierer der nogensinde er set ved at have tjent den danske stat – de sidste 21 år på to absolutte topposter. Vi danskere burde være stolte for her er tale om en landsmand hvis resultater selv i international målestok er i særklasse.

  Det kan der bare ikke rokkes ved.

  Uanset om eldrup måtte have foretaget et faux pas så ved vi allerede konkret nu at den ikke var større end det burde der være plads til. DONGs formand har selv oplyst at her ikke tale om en forbrydelse eller personlig grådighed. Der er altså tale om en faglig uenighed, kompetancestrid og manglende orientering, der dog ikke er i nærheden af at vælte DONG. Uanset om bestyrelsen ville af med Eldrup af ’tillidsgrunde’ – hvilket er dens legitime ret – ja så berettiger det således ikke bestyrelsen til at opføre sig mediemæssigt som de har gjort.
  Eldrup kunne sagtens være lempet ud af en sidedør.

  Nu har bestyrelsen opnået det at de har beskadiget Eldrups renomme. Jeg føler mig dog ret sikker på at både Eldrups selvopfattelse og de personer der kender lidt til ham ikke lader deres opfattelse rokke en tøddel af dette seneste intermezzo.

  Derimod er det uomtvisteligt at bestyrelsen har formået at gøre alvorlig skade på DONGS renomme. DONG har brugt styrtende med millioner og atter millioner på at opbygge et offentligt image som en troværdig og moderne omstillingseffektiv energivirksomhed, der på den ene side er helt fremme i skoene for at kunne matche den internationale konkurrence og udnytte og udvikle de nyeste teknologier til gavn for os alle og på den anden side i dagligdagen leverer sikker og prisfornuftig energi til os almindelige danskere.

  DONGS achilleshæl er naturligvis at de i praksis har monopol på energiforsyningen, med deraf potentielle fristelser. DONG folkene er 100% klar og dette og har hele vejen navigeret forsigtigt og fornuftigt for ikke at få den danske befolkning imod sig.

  Hvis man nu læser den såkaldt almindelige danskers opfattelse på blogs mm, ja så er der nu en misopfattelse grænsende til raseri. Det nydelige image som møjsommeligt er blevet opbygget gennem mange års slid og tålmod er nu erstattet af at vi alle sammen pludselig sidder tilbage med en gnavende mistanke om at vi betaler for høj elregning fordi disse hersens DONG folk sidder og æder og drikker og bare sender regningen videre til os forbrugere.

  Det kan man ‘takke’ DONGS bestyrelse for.

 6. Af Jakob Riiskjær

  -

  Kære Jørgen f.,

  Er det sandsynligt, spørger du. Tja. Siden der ikke er en eneste kilde til at bakke påstanden op, vil jeg mene, at svaret er nej.

  Hvad angår din historie om Skt. Peter og en minister, vil jeg blot observere, at du gør dig en farlig masse antagelser, som efter min bedste overbevisning ikke finder opbakning i sagkundskaben – men det lyder også som om, at du ikke giver så meget for det der videnskab. F.eks. At klimaforandringer er en løgn – og at ministeren lyver bevidst herom, at grønne investeringer ikke kan skabe vækst – ganske vidst et åbent spørgsmål, men absolut ikke en entydig sandhed.

  At fokus på en type problemer kan fjerne fokus fra andre problemer, er jeg sådan set enig med dig i, men jeg mener du tager fejl, når du antager at problemet ikke eksisterer, og at der ligefrem er tale om en løgn.

  Derudover har jeg på fornemmelsen, at det er spørgsmål, vi ikke når til enighed omkring.

  Alt godt,
  Jakob Riiskjær

 7. Af Jan Andersen

  -

  De dyre drenge er eneste årsager til, at DONG ikke er på udenlandske (læs: svenske) hænder under navnet Vattenfall. DONG genererer milliarder til den danske stat. De få dyre drenge, der tjener disse penge hjem til statskassen, skal belønnes langt ud over, hvad en almindelig gennemsnitsløn er. Deres indsats er uvurderlig for Danmark.

  Hvad er 20 mio. kr. i aftrædelsesgodtgørelse, eller måske snarere som betingelse for at få Jakob Barüel Poulsen? En spytklat sammenlignet med den årlige indtægt, han mere eller mindre ene mand har tjent til vores fælles kasse. Manden kan tjene 20 mio. om måneden ved et job ude i verden, men han har altså foreløbig valgt DONG. Tak for det!

  Og drop så al den misundelse! Der findes faktisk ganske få mennesker, også danskere her i Danmark, hvis evner ligger så langt over gennemsnittet, at deres lønramme langt sprænger normalen. Talent koster, så enkelt er det.

  11,5 mia. efter skat OM ÅRET til statskassen kontra ekstreme lønninger til ganske få mennesker. Sæt dog lige tingene i perspektiv!

 8. Af rene´ vangkilde

  -

  GULDKALVEN,- sutter gulvet op af borgernes lommer.
  ELLER, sagt på en anden måde,når min russiske slægt
  betaler 50.- til GasProm for energi,så Betaler jeg kr.2.000.- til dansk nationalisme og konkurrence klausul,-kun tyskerne fik energi til russiske
  priser, ELLER ER DET AFGIFTER TIL STATSKASSEN.
  - bør statens ApS´er børsnoteres, og underlagt
  insider politik.

 9. Af Pær Køie Kofod

  -

  P.t. er det teknologisk muligt at skabe EL-løsninger. Der overflødiggør offentlige anlægsarbejder.
  “Returkommision” til det private erhvervsliv.

  P.t betaler borgerne for meget!

 10. Af Jørgen F.

  -

  Kære Jakob,

  En dansk miljøminister møder Sankt Peter på dagen, og beder om at blive lukket ind. Ministeren mener selv at have gjort godt.

  Sankt Peter forklarer ministeren at Co2 ikke var en frygtelig drivhusgas.

  Ministeren svarer: “og hvad så? jeg skabte i det mindste arbejdspladser”

  Sankt Peter fortsætter: “De jobs du skabte tog du fra andre igennem dine afgifter. Du lukkede lige så mange jobs som du skabte”.

  Ministeren svarer igen: “Det går så lige o-p op. Du kan vel ikke klandre mig for at være bekymret for fremtiden?”

  Sankt Peter afslutter:

  “I de 20 år hvor du agiterede for en løgn glemte du, og NGO’erne, fuldstændig de fattige og krigsramte i f.eks. Afrika. Du tog med din hobby både penge og politisk fokus væk fra verdenens virkelige problemer.

  Du har med andre ord blod på hænderne. Små børn, blev ramt af krig og sult som politikerne ikke orkede at involvere sig i – og de undskyldte deres passivitet med truslen for Co2 og I brugte pengene på fine konferencehoteller i stedet.”

  Ministeren svarer: “hvor tager jeg elevatoren ned”

  Sankt Peter peger over mod en kødrand af offentligt ansatte akademikere og NGO’er ved en elevator dimensioneret til industriformål.

  Nej – jeg har ingen dokumentation for ovenstående heller. Men er det usandsynligt?

 11. Af Steen T.

  -

  Jeg er enig i, at politikerne som udgangspunkt skal hilde sig langt væk fra disse sager, herunder lønfastsættelsen i DONG.

  Men, det vil ikke være første gang, hvor en helt deller delvist stasejet virksomhed frådser med skatteborgernes penge, og det vil primært være direktionen, som skal fungere som skatteborgernes bolværk mod for høje lønninger, som direktører uden omkostninger for andre end skatteborgerne kan give til deres hengivne ansætte.

  Da jeg så gennemsnitslønnen på kr. 672.000,- blev jeg rystet. Det er mere end 6000 ansatte, hvoraf en stor andel må antages at være almindelige timelønnede og funktionærer, som normalt vil tjene måske ca. kr. 400.000,- om året.

  Det er jo fint nok, hvis DONG smider en milliard om året i Statskassen, men det er magtmisbrug og en skandale, hvis det burde have været 2 milliarder, og eksorbitante lønninger har ædt resten op.

  672.000 i gennemsnit!!!

  Jeg tror noget er helt galt i DONG, og at lønningerne har været et tag-selv bord. Hvis det er tilfældet skal der rejses erstatningskrav mod direktionen og bestyrelsen.

  Er der nogle med sammenlignelige tal? Hvad er gennemsnitslønnen i Novo-Nordisk, Mærsk f.eks. Grundfoss?

 12. Af Jakob Riiskjær

  -

  Kære Jørgen F

  Interessant perspektiv. Kan du bakke det op med kilder?

  Og tak til Lisbeth Knudsen for en god og vigtig pointe – at politikere bør holde sig for gode til at slå politisk plat på denne sag – efterspillet betyder ganske enkelt for meget for Danmarks fremtid. Jeg hører dog til de, der glæder sig overordentligt meget til at høre Eldrups side af sagen. Før den foreligger, er det IMHO svært at drage bare indledende konklusioner om sagen. Som du ganske rigtigt påpeger, må endelige konklusioner afvente uvildige undersøgelser.

  Bedste hilsener,
  Jakob

 13. Af Finn Bjerrehave

  -

  Dong er en fantastisk legeplads, hvor El kunderne betaler for eventyret, men hvad med den seriøse udgave, men den er måske kun politisk.
  Kraftværkerne skal ud og Vindkraft ind, og vi skal lære at leve som vinden blæser, det er den røde regerings pejlemærke.
  Tænk hvis Gas blev drivmidlet i vores energiproduktion, altså både kraftværker og biler, ville vi måske være bedre fremtidssikret, og endda til lave priser, fordi Gas er den hurtigst voksende energi på verdensplan især efter skiffergas er blevet det store eventyr, hvor Kina endda har fundet gas til 200 års forbrug, så al snak om manglende resurser skal forstumme, og Vindmølleaktien fortæller hvor lidt interesse der er for den ustabile leverandør (vinden).
  Dong har et kraftværk på Masned-Ø , og der har været vindmøller i ca.30 år, og i samlet drifttid måske kun et år, og i dag hvor alle og især Dong elsker møller, er Møllerne på Masned-Ø nedtaget, og bukserne er revnet.
  Hvad blev der af transmissionsindtægterne fra den Russiske gasledning via Bornholm til Tyskland, der er klapsalverne blevet afløst af stilhed, eller er jeg daglige læser af Berlingske dårligt underrettet.
  Tak for gas.Finn Bjerrehave Vig

 14. Af Jørgen F.

  -

  -Eldrup og Eldrups regnedrenge forbereder den borgerlige regerings gamle energiudspil.

  -Men den ‘nye’ regering vil have mere VE

  -den borgerlige opposition siger nej – og henviser til Dong.

  -Dong svarer den nye regering: “Der kan ikke med kendte teknologier drives mere VE ud af Dong, hvis vi skal være økonomisk konkurrencedygtige på et liberalt energimarked og samtidigt varetage borgernes krav til forsyningssikkerhed – slut”.

  -finansministeren og Energiministeren fløjter energiforhandlingerne til halvleg og begynder at diskutere med Eldrup og Eldrups regnedrenge.

  -finansministeren og Energiministeren hverken kan, eller vil, forstå budskabet fra Eldrup og Eldrups regnedrenge. Men (u)venner i Ministerierne fra dengang Eldrup var departementschef kan fortælle ministrene om ekstravagante lønninger fra Eldrup til disse regnedrenge.

  -finansministeren og Energiministeren beder bestyrelsesformanden om at fyre Eldrup og Eldrups regnedrenge.

  -energiforhandlingerne genoptages – i dag – uden professionelt modspil til politikerne.

  -Snip snap snude.

  Men lad os håbe for privatøkonomien og forsyningssikkerhedens skyld, at Venstre ikke indgår et forlig præget af Lidegaards religiøst motiverede VE vanvid.

Kommentarer er lukket.