Den statslige medie-økologi

Af Lisbeth Knudsen 10

Der ventes med spænding og tilbageholdt åndedrag rundt omkring i de kommercielle mediehuse på resultatet af de igangværende politiske mediestøtteforhandlinger. Efter at DR og TV2-regionerne er gået fra medieforligsbordet med forhøjede tilskud på 130 mio. kr. til DR og 62 mio. kr. til TV2 regionerne, så skulle man tro, at der var fornuftige udsigter for dagbladene. Men de forhandlinger, som derefter skulle kompensere for denne åbenlyst betydelige konkurrenceforvridning i forhold til det private mediemarked ser nu langt fra ud til at kunne ende i en rimelig balance.

Forhandlingerne startede dårligt med et regeringsudspil om en forhøjelse af dagbladenes lønsumsafgift på 0,98 % svarende til en merudgift på 48 mio. kr. Så forlød det, at den merudgift skulle kompenseres ved, at kulturministeren snuppede pengene fra bladpuljen til foreningsblade – de såkaldt ideelle blade- og gav den til dagbladene som kompensation.

Herefter  drøftes en omlægning af mediestøtten fra distributionsstøtte til såkaldt platformsneutral støtte til redaktionelle omkostninger. Problemet er blot, hvem og hvor mange denne støtte skal omfatte, og om der oven på den statslige konkurrenceforvridning på medieområdet skabes yderligere en konkurrenceforvridning mellem små og store aviser, mellem nationale og lokale aviser, som konkurrerer på det samme marked og mellem en særlig type aviser, Information og Kristeligt Dagblad, der af forældede historiske årsager får proportionalt meget mere i støtte i dag end alle andre og f.eks. en avis som Weekendavisen. Er nogen mere bevaringsværdige end andre? Kulturministeriet og medieordførerne skal nok regne med, at der vil blive kigget ekstraordinært  skarpt efter juridisk, om der kommer til at ske den mindste form for forfordeling af nogen efter ikke-objektive eller  ikke-transparente fordelingskriterier.

Det noget absurde er, at mens politikerne sidder og drøfter omlægning af distributionsstøtten samt forhøjet lønsumsafgift, så er det langt fra de eneste politiske indgreb, der rammer dagbladene i det nye år. Sidste år afskaffede politikerne kommunernes forpligtelse til at annoncere vigtig kommunal information via de lokale dagblade og ugeaviser for i stedet at tillade dem at nøjes med digital annoncering på kommunens eget hjemmeside. Det har kostet dagbladene et stort tocifret millionbeløb og forringet servicen til de borgere, der ikke er på nettet, men som tidligere havde adgang til informationen fra kommunen i et lokalt dagblad eller en ugeavis om lokalplaner, vandforsyning, miljøbeskyttelse og lignende.

Nu er turen så kommet til tvangsauktioner, hvor regeringen foreslår at afskaffe den obligatoriske annoncering i landsdækkende eller lokale dagblade. Det koster dagbladene et anslået beløb på 48 mio. kr. Læg dertil reklameskatten, en ny arbejdsskadeafgift m.m.

De danske dagblade bidrager med over 70 % af de nye nyheder til den demokratiske grundforsyning af viden om vores samfund. Selvfølgelig skal der nytænkes, og selvfølgelig skal vi have en stærk public service institution som DR, men måske skulle politikerne overveje, om det virkelig er en god idé, at staten med den ene hånd giver støtte til dagbladene og med den anden hånd fjerner det indtægtsgrundlag, som tidligere var med til at sikre dagbladene både økonomi og vigtigt serviceindhold fra det offentlige til borgerne.

10 kommentarer RSS

 1. Af Carsten Olsen

  -

  Jeg er enig med dig Lisbeth. Lad os i stedet udvide det gamle krav om publicering af tvangsauktioner i landsdækkende aviser, med et nyt krav om tvungne bekendtgørelser om fødsler, dødsfald, 50 års fødselsdage, alle med billeder og mindst 500 ords tekst. Hvis det kombineres med en løntilbageholdenhed for alle ansatte, der tjener over 600.000 alt incl., kan finanserne konsolideres i løbet af en årrække.

 2. Af Lars Petersen

  -

  ATT: Lisbeth Knudsen.

  PRESSENS KALD PÅ ANDRES PENGE, HAR ØDELAGT DANMARK.

  Som bekendt finder man “INGEN” anden Stat i den frie
  vestlige verden, hvor de valgte tvinger og stjæler
  så voldsomt fra egen befolk., til pressen, som i DK.

  Når al fedt og bullshit sies fra, handler det ganske
  enkelt om, at de familiære & bekendtmæssige amatører
  i folketinget, pumper pressestanden op med verdens
  største omfordeling, hvorpå pressen holder nallerne
  hermetisk væk fra misbrugets ENORME konsekvenser, da
  pressen SELV er sammensmeltet med omfordelingen :-(

  SÅDAN, nu har disse svinsk ringe amatør faml. medl.
  i folketinget fri bane, og kan således omfordelings
  -misbruge Staten halvt ihjel, alene for at sikre sig
  stabile lønsikrings-genvalg, som helst skal kunne
  holde et helt livsforløb ad gangen, imens DK taber.

  OG JA, disse nationssmadrende amatør folketings medl
  skal NOK sørge for at pumpe jeres 50 kg. lønninger
  op via “ANDRES” 22.000- 28.500 kr. brutto lønninger,
  så i fortsætter med at ignorere førnævnte misbrug.

  Dog er det mit gæt, at verdens dårligste pressestand
  formentlig køre på allersidste nagler hvad angår at
  tale uden om mange gange nævnte omfordelingsmisbrug,
  hvorpå kravet om et stop herfor, (kan) blive konkret

 3. Af U Staulund

  -

  Kære Lisbet Knudsen,

  Jeg vil anbefale dig, at du får et trafik signal på den første side af Berlingske Web avis.
  Det skal fortælle, om man har adgang til Blogs eller ej.
  Så behøver man ikke ikke at læse indlæggene indtil man når Blogs, som ikke svarer.

  Hvis man skulle efter næsten 40 år beslutte sig for en elektronisk avis, så bliver det ikke Berlingske.

  Download tiderne er så sløve, så det gør ondt. Jeg har 20/2 fra TDC. Det er måske ikke det optimale, men jeg tror på at det virker.

  Du må få styr på Blogs.

  Venlig hilsen

  Uffe Staulund

 4. Af Torben Knudsen

  -

  Du skal lave en avis på papir og elektronisk som vi ikke kan undvære.
  Kan du det? Og så glem statsstøtten.
  De elektroniske mediers udsendelser/nyhedsudsendelser er på så lavt et niveau, at de ikke skulle være nogen konkurrence.
  De er ikke produceret for mennesker, der vil vide noget, men for dem, der vil underholdes, det være sig Brønderslev sager og ditto.
  Du må satse på at der er en fremtid, begyndende sådan, der kræver kvalitet og artikler, der overrasker
  Kom frem i de journalistiske sko og lad os se kritisk konstruktive artikler, der følges op sålænge, de er aktuelle.
  Hellere gå ned med et fagligt produkt end at blive en ‘holdt’ avis.

 5. Af Ole Andersen

  -

  Her er så et udpluk af den “demokratiske grundforsyning af viden til vort samfund” som Lisbeth Knudsen har valgt at berige Danmark med i dag via BT, og som jeg går ud fra er inkluderet i de 70% demokratiberigelse som pressen iflg. Lisbeth Knudsen angiveligt skulle producere:

  “Forfatter: Mine tre brødre døde på vej til mit bryllup
  Mistænkt var sygeligt optaget af Stine-mordet
  P-vagt havde ikke styr på reglerne: Gav ulovlig bøde
  Trekantsdrama kan koste handicappet halv million
  Havde sex med 12-årig i skov: Hun lignede ikke en på 12
  Twilight-stjernens gennemsigtige kjole kvalte skandalen
  Jessica Simpson i vildt vægttab: Har tabt over 27 kilo
  Se alle billederne: Pivfræk Twilight-stjerne på den røde løber”

  Det er for så vidt i orden at Lisbeth Knudsen mener at vort demokrati styrkes af at se billederne af “en Pivfræk Twilight-stjerne” eller af at læse historien om at en vis Jessica Simpson har tabt over 27 kg. Det holdning deler jeg ikke, og jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor de læsere der deler Lisbeth Knudsens opfattelse af kvalitet og demokrati ikke selv skal finansiere hendes og hendes kollegers, efter min mening, urimeligt høje lønninger. Jeg kan alternativt få meget mere demokrati – eller hvis vi skal være lidt mindre svulstige, kvalitet – ved at bruge mine surt optjente penge til at købe mig adgang til et seriøst medie.

  Og så klæder det i øvrigt ikke et demokrati at den presse som skal være demokratiets vagthund fodres af den magthaver som hunden gerne skulle kunne bide i ny og næ. Hvordan harmonerer det med festtalerne om en uafhængig presse?

  Kan Lisbeth Knudsen forklare sig?

 6. Af jørgen f.

  -

  Om dekadence…

  Jeg er blevet træt – træt af ‘muligvis’ og ‘kunne frygte’ nyheder.

  Lige meget om det er kaffebønner, der trues af global opvarmningshysteri eller oppositionens lovforslag, der ’muligvis’ støder ind i grundloven.

  Jeg er træt af den lemmingeeffekt, der får udvalgte af disse ‘kunne ske hvis, der kommer 2 torsdage i ugen’ nyheder til at brede sig som løbeild.

  Ugens egentlige nyhed inden for global hysteri er, at Fr. Hedegaard ikke kan skabe opbakning til Co2 flyafgiften i EU.

  Den er udskudt, ikke ‘måske’ udskudt – men udskudt og måske i mølposen.

  Men sådanne udskydelser passer ikke ind i vinklen ‘grønne’ succeshistorier fra regeringen. Så den nyhed breder sig ikke som en løbeild. Den er end ikke nævnt i dansk presse.

  Og hvorfor har udvalgte personer i dansk presse så muligheden for at spamme med ‘måske’ og ‘kunne ske’ nyheder efter egen interessesfære?

  Fordi I har for mange penge – dekadence. Som resten af det (halv)offentlige Danmark har dansk presse så meget statsstøtte i rumpetten, at dekadencen hviler som en tung skygge hen over jer.

  Hvorfor er dagens løbeild at et af oppositionens ikke FT-behandlede lovforslag – kunne være / måske er – i strid med grundloven ( men at det naturligvis først lige skal undersøges af statsforvaltningens jurister inden man kan udtale sig sikkert om det) ?

  Hvorfor er det ikke dagens løbeild i dansk presse at 25% af midlerne afsat til byfornyelsesprojekter i KBH afsættes til studieture?

  Retorisk – Jeg ved godt hvorfor den sidste nyhed ikke blev dagens løbeild. Men det er på tide I ser hinanden i øjnene på redaktionerne og for gjort noget ved bias problemerne – dobbeltstandarderne.

  For de har med statsstøtten at gøre. I er blevet systembevarende – satte – så satte som SAS.

 7. Af Finn Bjerrehave

  -

  Kære Berlingske, inden i bliver solgt til Politikkens hus(gud forbyde det) er overlevelsen måske den digitale avis, og hvem græder ikke, men udviklingen har sine specifikke krav, og digital avis, er måske løsningen, til at indfri ejerstaben,s økonomiske krav
  altså omkostninger i bund, og læserskaren uden mulighed for at pakke fisk ind i avisen, men kun klikke på musen.
  Fagre nye verden, er blevet digital.Finn Bjerrehave vig

 8. Af Carsten Nielsen

  -

  HEJ BERLINGSKE

  I de sidste 14 dage HAR DER VÆRET EN MASSE PROBLEMER MED AT KOMME IND PÅ JERES BLOGS. Man kan sagtens komme ind på nyhederne, men vil man gå videre til blogs, render man hver anden gang ind i at der kommer en tekst op om at serveren ikke virker osv. Og der har også været noget med FTTP fejl eller hvad det hedder. At skifte til en anden eller tredje computer hjælper ikke. (og på andre aviser er der ingen knas). Der må altså være noget galt med serveren, forbindelsen eller hvad det er. Der har også været klager over lange afbrydelser på diverse blogs.

  Læssevis af læsere og bloggere bliver da hægtet af, når de igen og igen og igen frustreres over at spilde tid på at søge efter blog-debatterne.

  Skal I ikke snart have gjort noget ved det? De sidste ca. 14 dage har dette irriterende problem været der med korte mellemrum.

 9. Af Asger Manø

  -

  Mediehusene må jo lære at drive deres forretninger på markedets vilkår.Vilkårene kan blandt andet bestå i en væsentlig lønnedgang for store dele af personalet.Lisbeth Knudsens løn nærmer sig de to millioner og cheferne i laget under får vel ca. 1.5.På TV2 får direktøren over 4 millioner og studieværterne mere end 100000 om måneden. Branchen er generelt lønnet for højt i forhold til den korte og middelmådige uddannelse journalister har.Løn som en skolelærer eller sygeplejerske vil være niveauet.

 10. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ja, LK har jo helt ret i at vi ikke bør overlade folkeoplysningen til gratisaviserne og DR mv.

  Men for den røde regering drejer det sig vel mest om at beskære mængden af kritisk, dybdeborende og sandhedssøgende journalistik.

  Nordkorea er jo det store forbillede i visse kredse, og så er det jo klart at det gælder om at belaste alle virksomheder mest muligt, og om at give ekstra penge til DRs røde udsendelser, samtidig med at det skal gøres så dyrt og besværligt som muligt at drive uafhængige og oplysende aviser, hvor borgerne kan “risikere” at indhente nyttige oplysninger om hvad der egentlig foregår i deres land.

  Hvis det ender med at de store aviser går stærkt tilbage, og gratisavisernes overfladiske journalistik tager over, så vil det jo være fint for de udemokratiske kræfter i vores land.

Kommentarer er lukket.