Den britiske medieskandale

Af Lisbeth Knudsen 11

Medieskandalerne i Storbritannien har i de seneste år antaget så store dimensioner, at de giver dønninger i hele den professionelle medieverden. En megaskandale har igen ramt BBC af næsten større dimensioner end den hidtil værste skandale, der ramte stationen i 2004. Historien handlede dengang om beskyldninger i et BBC program rettet mod den daværende Labour-regering for at have manipuleret med oplysninger i et notat om Iraks potentielle masseødelæggelsesvåben. Den kostede både bestyrelsesformanden, generaldirektøren samt flere chefer og medarbejdere jobbet, mens kilden til historien, David Kelly, begik selvmord.

I denne uge var det så en generaldirektør med kun 54 dage i jobbet, som måtte træde tilbage, fulgt af flere chefer i nyhedsafdelingen. Og de britiske medieforbrugere har nok at tale om. Bølgerne har endnu ikke lagt sig efter en omfattende telefonaflytningsskandale omkring Rupert Murdochs nu lukkede tabloidavis News of the World, der ved siden af de totalt grænseoverskridende journalistiske metoder afslørede en sump af sammenspisthed mellem journalister, politifolk og ledende politikere.

Hvad er der så galt i BBC denne gang? Tilsyneladende et hierarki af ansvarsforflygtigelse og mangel på journalistisk kontrol. For det første har BBC tilsyneladende i årevis haft en populær og forgudet tv-vært ansat, som nu viser sig ifølge vidneudsagn og rapporter at have forulempet over 200 mindreårige piger seksuelt. Afsløringen af den pædofile studievært var på vej i et af BBCs egne programmer – det velestimerede »Newsnight«, som er BBCs flagskib, når det gælder den undersøgende nyhedsjournalistik.

Men programmet blev af uklare årsager standset, og det blev i stedet konkurrenten ITL, der i et dokumentarprogram kom til at bringe afsløringerne. Efterfølgende bragte samme »Newsnight« i et program en helt udokumenteret og grundløs historie frem om, at en tidligere konservativ toppolitiker, lord Alistair McAlpine, gentagne gange skulle have sexmisbrugt en teenagedreng på et børnehjem.

Mens briterne allerede er i fuld gang med at diskutere opstramninger af presselovgivningen på baggrund af News of the World skandalen, så diskuterer de nu også, hvordan den store gamle public service station med 23.000 ansatte og masser af etiske regler på størrelse med en velvoksen murstensbog og et særligt udpeget organ, som blev etableret netop efter skandalen i 2004 til at styrke den redaktionelle kontrol og etik, kan havne i sådan en suppedas.

For første gang er der nu flere, der har mistillid (47%) end tillid (44%) til BBCs journalister viser en YouGov-undersøgelse efter de seneste dages tumult. Den seriøse del af britisk presse inklusive BBC var engang globale ledere og rollemodeller inden for journalistikken, mens den britiske tabloidpresse til gengæld altid har stukket ud som ryggesløs i forhold til danske medieforhold.

De seneste måneders skandaler giver anledning til at finde andre forbilleder. Der er gået råd i systemet. Troværdighed, gennemsigtighed, selvkritik og høj etisk standard er det, professionelle medier skal leve for og af i fremtiden. Det starter i toppen af en nyhedsorganisation og skal gennemsyre alle led til sidst ansatte mand/kvinde og hele virksomhedskulturen.

11 kommentarer RSS

 1. Af h. Kusk

  -

  Preben Pedersen. Søren Gade var ikke spindoktor men forsvarsminister. Du mener Sandsynligvis Henrik Gade Jensen, der var rådgiver for kirkeminister Tove Fergo.

 2. Af Peder Pedersen

  -

  “Vi” kan også herhjemme. Sagen om spindoktoren Søren Gade, hvor stort set alle medierne skulle sparke til manden, foranlediget af Nazistiske påstande, Iværksat af Information og uden at have belæg, viser hvor stupide Journalister / medier kan være..

  Men der findes EN person, som stod bag dette og som pt. gemmer sig bag Berlingskes facede. David Trads, som ikke stoppede det i tide…

 3. Af Henrik Hedegaard

  -

  Problemet ligger i at medierne er blevet en alt for stor en magt i den frie verden at ingen kan styre dem og toppen bliver udelukkende valgt af indre kredser og ikke nødvendigvis af velkvalificeret folk. Det bedste synlige eksmeple er Berluscuni.

 4. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Som et PS til mit indlæg allerøverst her, vil jeg lige rose BT for den fremragende afsløring af hvordan politiet på et yderst tyndt og løsagtigt grundlag henlagde en lang række mord som selvmord.

  Sløseriet og kynismen i flere disse sager var jo helt fantastisk.

  Når man end ikke tager MORD alvorligt, så har en del af samfundet ramt bunden. Så er vi ude på et barbarisk overdrev.

  Man kan selvfølgelig håbe at politiet har lært noget af BTs afsløringer.

  Nu mangler vi så bare at nogen begynder at tage de mange tragedier og unødige dødsfald der sker, som følge af kynisme, sløseri og slendrian i hospitalsverdenen, alvorligt.

  Hidtil har mange sygeplejersker, læger og politikere, og også journalister, sat kikkerten for det blinde øje.

 5. Af Michael Christensen

  -

  Gad vide hvornår, der er blot een her i mediemanipulerede dannevang, der står op, og taler Lisbeth Knudsen midt imod! Dette rædselsfulde kvindemenneske, der ved enhver lejlighed, ubbreder sig om hvordan verden burde tage sig ud! Fuldstændig uafhængigt af omverdenen! Hvornår stopper hun mon med sit selvsving???

 6. Af Peter Hansen

  -

  Hvad med at du forholdt dig til den danske medieskandale?

  Men så kom det måske for tæt på dit eget ansvar som øverste chef for BT, hvor der stadig sidder en chef som helt løgnagtigt har siddet på landsdækkende TV og fortalt at han havde set den arabiske oversættelse af Jægerbogen på internettet selv om virkeligheden var, at den var udarbejdet af Forsvaret og aldrig havde været på nettet.

  Den samme medarbejder som mente at han kunne fungere som pressionsgruppe overfor Skat i forbindelse med en politisk modstander til Venstre og som samtidig skrev den ene løgnagtige artikel efter den anden.

  Den samme medarbejder som skrev den ene svinske forside efter den anden om Sass-Larsen med rene spekulationer om hvorfor han trak sig som ministeremne.

  Så længe man kan holde hånden over denne person har man ikke så meget moral i sig, at man er berettiget til at forholde sig til moralske spørgsmål er nogen art.Så har man diskvalificeret sig selv i et omfang som er sjældent set.

 7. Af Claus Andersen

  -

  Hvornår skriver du om den svenske medieskandale?

 8. Af Arne Rud

  -

  En trold sidder gerne i bestyrelsen hos Red Barnet, helst som biskop, spørg Den katolske Kirke.

 9. Af Martin Kjeldsen

  -

  Skandalen i de engelske medier dækker over alt for mange ubesvarede spørgsmål om Jimmy Saviles overgreb på unge og børn.
  Hvordan denne mand kunne foretage sine overgreb uden at nogen journalister fra de store dagblade og TV stationer havde nys om det er en gåde.
  Bla. fordi Jimmy Savile havde tæt kontakt til det engelske kongehus og det konservative parti.

  BBC har valgt at betale McAlpine 185000 pund i erstatning for tort og svie, selv om BBC på intet tidspunkt har nævnt McAlpins navn.
  Måske kunne pressen begynde at vågne op, hoppe ud af politikernes senge, og begynde at lave kritisk journalistik ang. de voldsomme fysiske og psykiske overgreb som engelske børn har været udsat for.

  Enkelt aviser som Times og Daily Expres er vågnet op, og stiller de kritiske spørgsmål, som bla. BBC udelader.

 10. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Rettelse: …. Hvad med at en seriøs avis som B. tog sig for at trevle op hvad …..

 11. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Den engelske skandale er stor, men hvad foregår der her i vores eget lille land?

  Hvis en seriøs avis som Berlingske tog sig for at trevle op 1: hvad DR egentlig står for, 2: hvad hospitalsvæsnet foretager af overgreb mod patienter og pårørende, 3: hvad regeringen og det radikale parti har gang i af undergravende virksomhed, 4: hvilke konsekvenser de åbne grænser, masseindvandringen og den store og voksende kriminalitet allerede har fået og nok vil få i fremtiden, 5: hvad der i alt bruges af penge på indvandring, “integration”, Afrika-projekter osv. 6: Hvordan er det at være kunde/ forbruger i butikkerne, hos advokaterne, bankerne, ejendomsmæglerne og værkstederne osv.

  Man kunne også sætte mere lys på familiepolitikken, “børneværnet”, jobtabene, skilsmisse-systemet, ny-kommunismen, bøderegnen, skattetrykket, velfærden og de hjemløse osv. Mere lys i form af dybdeborende artikel-serier. Serier så afslørende og hårdtslående, at de fører til system-ændringer og -forbedringer, og fyringer af uduelige bureaukrater/ teknokrater/ pampere osv.

  Eller flyttemænd og parkeringshajer. I den senere tid har der været afsløringer af utrolig grove og bølleagtige metoder overfor kunder og bilister.

  Det kunne yderligere øge avisens troværdighed og “nytteværdi” i forhold til mange læsere, som har stor interesse i at få mere at vide om hvordan de undgår fælder, faldgruber og ubehageligheder……. tab, overgreb og uretfærdigheder.

Kommentarer er lukket.