Elbæks umulige linedans

Af Lisbeth Knudsen 24

Så er der gang i debatten igen om at medierne er for rå og ubarmhjertige ved politikerne. Uffe Elbæk skal gøres til offer for de blodtørstige medier, der jagter en mand, der allerede har sagt undskyld på alle kanaler.

Skal der nu ikke være plads til lidt menneskelighed og lidt fejltrin?

Skal vi kun have en type professionaliserede teflon-politikere, der er så glatte, korrekte og intetsigende i deres holdninger, kommunikation og handlinger, at der ikke er noget at komme efter?

Danmark fik i den forløbne uge en ny kulturminister. Ikke fordi medierne var gået på jagt i Uffe Elbæks privatliv. Ikke fordi nogen havde lusket sig ind og tømt hans skraldespand for at se kritisk på hans kulturforbrug. Ikke fordi nogen afslørede ham gå til et vældig alternativt punk-show eller opdagede ham på vej til en dårlig B-film i biografen.

Skandalen om Uffe Elbæk er politisk. Den handler om varetagelsen af et offentligt hverv som minister med det fornødne blik for bredden i de valg, der skal træffes. Herunder hvilke kulturinstitutioner, der får besøg af ministeren og hans gæster. Om brug af offentlige midler med den nødvendige omtanke. Herunder om midlerne går til en institution, som ministeren selv har særlige relationer til som tidligere bestyrelsesmedlem. Om nepotisme og om ikke at udsætte sig selv for mistanke om samme. Herunder om ministerens arrangementer lægges på en institution, hvor hans egen mand er ansat. Om politisk håndværk og fingerspidsfornemmelse, som han efter mange år i kommunalpolitik netop ikke er en nybegynder i. Herunder at sige det samme inden for udvalgslokalerne i et åbent samråd som uden for.

Hvorfor gik det så galt for Uffe Elbæk? Det var Enhedslisten, der væltede Uffe Elbæk. Hvis de ikke havde haft så meget lyst til at give de radikale et gok i nøden, så havde deres ordfører lukket sagen om gøglerskolen AFUK på et døgn som en administrativ petitesse-fejl på 180.000 kr. og en kæmpe næse til ministeren, hvorefter medierne ville have kølet ned for interessen. Så havde resultatet ikke været et fire timers samråd i Kulturudvalget. Så havde de borgerlige mistet blodtørsten og skruet ned for angrebene på Elbæk, fordi han ville have siddet på et sikkert flertal som minister.

Hvis ikke Margrethe Vestager eller Helle Thorning Schmidt har forsøgt at banke sådan en aftale igennem med Enhedslisten, så er det dem, der har svigtet Elbæk og kun halvhjertet givet ham støtte. Den side af sagen fortjener stadig at blive belyst.

En anden grund til, at det gik galt for Uffe Elbæk var hans egen evne til at styre historiefortællingen om disse middagsregninger på AFUK. Hvis han havde villet vinde befolkningens tillid, og hvis han var stensikker på chefens opbakning, så havde han allerede sidste weekend lagt alt ud til offentligheden og gået til angreb med en stærk strategi i stedet for at pære rundt i tingene.

Så havde han ikke stået uden for udvalgsværelset på Christiansborg og bekræftet, at han ikke var advaret af embedsmændene i ministeriet mod at bruge AFUK, for tre timer senere inde i samrådet at erkende, at han var blevet advaret mod at bruge AFUK til flere møder, end de allerede afholdte fem af slagsen.

Han væltede sig selv ved ikke at have styr på kommunikationen, og ved ikke at styre kommunikationen på den rigtige måde, så han ikke time for time skulle være afhængig af Enhedslistens for godt befindende. Elbæk er ikke et stakkels offer for mediernes jagt på den gode personhistorie. Han er en erfaren mand, både når det gælder håndteringen af store projekter og politiske sager. Medierne har passet deres arbejde. De politiske kommentatorer og journalister har passet deres arbejde, når de interesserer sig for anklager om nepotisme. Medierne har passet deres arbejde, når regeringens eget støtteparti, Enhedslisten, går på det, der i Christiansborg-sproget hedder “kalkunjagt” på en minister og holder ham på pinebænken i flere dage, midt i at statsministeren skal have lanceret regeringens store folkeskoleprojekt.

Det er ikke sagens størrelse og fejltagelsens omfang, der gjorde denne sag om Akademiet For Utæmmet Kreativitet til et totaldrama på den politiske scene. Det var kombinationen af Enhedslistens mangel på støtte til en minister, den radikale leders passivitet og Uffe Elbæks egen totale mangel på styring af krisen.

Elbæks problem er, at han gerne vil være venner med alle og mangler den fornødne politiske brutalitet. At han ikke fik meget hjælp fra toppen, og at han har haft svært ved selv at sige nej til og løsrive sig fra det netværk af kreative mennesker og institutioner, som er hans personlige bagland og enorme drivkraft som menneske.Elbæk snublede ikke p.g.a. medierne, men fordi han var for politisk naiv og simpelthen ikke opdagede, at spillerummet for ministerfejl til en hver tid skal vurderes i forhold til, om der kan tælles til 90 mandater i opbakning, og ikke i forhold til væsentlighed.

24 kommentarer RSS

 1. Af Balther Jensen

  -

  @ Lisbeth Knudsen
  lørdag den 8. december 2012 kl. 17:30

  Lisbeth!

  Det er ikke en ‘Kulturminister’ Danmark mangler, fordi, den eneste slags’Kultur’ Dansker har hedder
  ‘Tuborg,Carlaberg,Snaps og Sildemad’.

  Nej, hvad Danskerne mangler er en okonomiminister som vil give Danskerne ‘Rentefrie’ laan, istedet for ‘Afdragsfrie ‘laan.

  Men fordi, Danmark er regnet for at vare den Nordlige part af Israel, og Danskerne er anset ude omkring i verden for at vare Joder,vil Danskerne sikkert aldrig faa ‘Rentefrie’ laan.

 2. Af Arne. Jensen

  -

  Lisbeth hyggede du dig i Logen.
  Jeg sad og måtte krumme tæer.
  Du skriver i dit indlæg, at man måtte 3 timer ind i samrådet før Uffe fortalte om den advarsel fra hans embedsmænd.
  Nu skal jeg ikke belære dig om noget som helst, men du har nu ikke været så opmærksom, at du har opdaget at der rent faktisk var 2 samråd.
  Selv om kulturudvalgets formand præciserede inden mødet startede, at man skulle holde de 2 samråd adskilt.
  Jeg synes at det var tydelig, at partierne Venstre og Dansk Folkeparti, var hamrende ligeglad med de regler.
  Og journalisterne har da heller ikke holdt de 2 samråd adskilt i deres kommentarer.
  Er det ikke en god måde, at hvis man vil informere læserne og seerne, at man fortæller at der er 2 forskellige samråd, og at oppositionen var flintrende ligeglade og medierne var også ligeglade.
  Men det er tydelig efter presselogen, at medierne er ligeglade med at give de rigtige oplysninger.
  Det må da være i mediernes interesser, at gøre befolkningen klogere, eller er det som det ofte føles, at man fra mediernes loge-broderskab, vil ensrette befolkningen, Troels Mylenberg var ret alene i sin opfattelse af, at medierne var ved at gøre læserne/seerne lige dumme.

 3. Af Bjarne Binee Jørgensen

  -

  Kristian Andersen har helt ret i, at Hjort Olsen er en værre en, men han er dog ikke værre end Hjort Hansen eller Hjort Nielsen for slet ikke at tale om Rensdyr Frederiksen eller hvad det nu er han hedder.
  Men bortset fra det, så har du helt ret Anders Kristiansen. Blind høne kan også gøre i nælderne.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Søren Revser: Jeg kan godt forsikre Dig for, at Du ikke er den eneste, der er træt af at vente.

  Men det er som at håndtere nitroglycerin nemlig, meget forsigtigt.

  Lad mig spørge sådan: Tror Du det var tilfældigt, at hvis SAS gik ned, så ville Nordea lide et stort tab?

  Mens Vestager var udenbys så fjumsede denne sag med Elbæk rundt. Hvor svenskerne i øvrigt blokerede for den Europæiske Bankinspektion. På at kikke efter om de næste søndag ikke er nået til en form for enighed. ;)

 5. Af jens holm

  -

  En Hans Andersen skriver noget med, at det ikke er Elbæks egne penge.

  Jaman, han har jo bare brugt de 180.000 til møder, der ellers skulle være afholdt andre steder.

  Det oprettede cirkus og deslige er jo heller ikke noget nyt projekt. Det gårt via finansloven og diverse tilførte midler er før hans mage er ansat.

  Humlen er vel, man ikke vil uddele kvajebajer, fordi man så ikke kan komme over Fyn for dem udetyagen pr fly eller varmtluftballon.

  Er det fejt, man ikke kan klare sig i 10 mod en…

  Eller er det fejt at overfalde stort set sagesløse for noget – som nok er totalt usmart – men aldeles lovligt.

  Hvor mange DSB toge, helikoptere, droner, IT systemer, tinglysninger osv osv osv går der for øvrigt på de skaldede 180.000…

 6. Af Søren Revser

  -

  Thomas Borgsmidt: Manøvrer mod finansverdenen??? Det har vi nu hørt på i snart 5 år. Men der er ikke sket en disse…

  Men det ville da være dejligt, om der rent faktisk kom et opgør. Men jeg er nok ikke den eneste, der er blevet træt af at vente.

  nb.

  Nu har Vestager så også de afdragsfrie lån med i bagagen. Det tærer noget så gevaldigt på hendes image som øknomisk ansvarlig.

 7. Af 25 millioner til Uganda soren

  -

  Problemet er maaske, at danskerne ikke vil hoste op med flere penge til alle maerkelige formaal, naar skatterne goer det svaert at balancere eget budget.
  Naar de saa hoerer, at Elbaek har sendt 25 millioner til Uganda’s forfulgte boesser , taenker de, om de Kongolesiske bliver de naeste, han vil til-gode-se ? Og hvor megeet mindre sikre er de, naar de faar flere penge ? Jeg haaber det er en avis and, for der stopper festen for 90% af landets skatteydere.

 8. Af Lars Riis

  -

  Han er nu smart, ham Uffe Elbæk. Nåede sine 12 måneder som minister = livsvarig ministerpension.

 9. Af Niels B. Larsen

  -

  Medierne var bestemt ikke for hårde ved Elbæk.

  Men Elbæk var hård ved brugen af skatteydernes penge.

  Han har – og det er i ordets helt oprindelige betydning – SPILDT 6 millioner af vore kroner på noget komplet ligegyldigt gøgleri.

  Og derudover været en særdeles god – lidt for god – person overfor kammeraterne.

 10. Af Morten Hansen

  -

  Lisbeth Knudsen har fuldstændig ret,Selvfølgelig har der ikke fundet et blodbad sted. Elbæk burde være mand og politiker nok til at håndtere spørgsmål og mikrofoner. Ministre bliver ikke nødvændigvis ministre fordi de er kvalificerede til det, men fordi en kabale skal gå op, hvilket Elbæk er et eksempel på. At Marianne Jelved er blevet ny kulturminister viser desværre at kultur ikke vægtes særlig højt af regeringen.

 11. Af Asger Manø

  -

  LK burde læse Mads Kastrups blog i Berlingske. Den giver et glimrende billede af pressens opførsel i sagen om Elbæk.
  Elbæk har lavet fejl i sagen, men intet ulovligt. Han har beklaget og undskyldt, men det var ikke nok for hverken Enhedslisten eller de borgerlige. Et fire timers åbent samråd,som uden fjernsyn ville vare en time og hvor Venstre og DF kun sendte alle blodhundene, fordi de kunne få lidt medietid, fældede ham. Hele koret af politiske kommentatorer sad klar til at udlægge teksten og på News var det en tidligere spritbilist Hans Engell, en tidligere redaktør af et sladderblad og tidligere spindoktor for Anders Fogh Henrik Qvortrup samt en tidligere kasserer i Venstres Ungdom Anders Langballe, som gjorde hvad de kunne for at fælde ministeren. For journalister er det en skalp at fælde en minister, og det holder butikken kørende, når det så skal udnævnes nye, og der så kan kommenteres på det.
  Substansen talte de ikke om, men det er også svært, når der ingen substans er.
  Elbæk evner som kulturminister og politiker kan sagtens diskuteres. Han ejer ikke kynismen til at være et dumt svin, og det er åbenbart nødvendigt i politik. Hans prioriteringer i kulturpolitikken kan også diskuteres, men det handlede det ikke om for pressen.Substans er kedelig og sælger ikke aviser og giver ingen seere. Så hellere en sag om nepotisme, lidt middage og hans mand. Nogle af arrangementerne kostede under 100 kr pr deltager og 180000 for fem arrangementer er rystende billigt. Det kunne Berlingske lære en hel masse af. Så behøvedes de ikke at spørge skatteyderne om flere penge for at drive avisen.

 12. Af Lars Larsen

  -

  Det burde ikke være lovligt for folkevalgte at bruge så mange skattepenge på noget hvor skatte yderne ikke får noget igen

 13. Af Karsten Aaen

  -

  Og nej, Lisbeth, medierne har aldeles ikke passet deres arbejde, Lisbeth. Hvor var I henne, da Claus Hjort løj for Folketinget, da Kristian Jensen brød Grundloven og da Birthe Rønn talte usandt overfor Folketinget i statsløse-sagen! Ingen steder!

  Men så snart en minister forsøger at dreje kulturpolitikken i det her land væk fra finkulturelle og over i en mere folkelig retning, så råber I op. Og kan er totalt blinde for at især Venstre – og DF – havde og har interesse i at få opmærksomheden væk fra den statsløsesag der begyndte næsten samtidig med den her sag. Så nej. Lisbeth medierne har aldeles ikke gjort deres arbejde.

  Og hvorfor så ikke det? Fordi alle medier i dette land er ejet af de samme to store koncerner, som ikke vil lægge sig ud med borgerskabets partiet og værdier, Lisbeth. Det er det som er sandheden! Og selv tv-avisen – og tv2-nyherne efterplaprer bare jeres holdninger og vinkler til sagerne, også den om Uffe Elbæk.

  Sandheden om Elbæk, Lisbeth er denne her:

  1) 5 arrangementer er afholdt på AFUK. De koster i alt 180.000 kr. 3 af arrangementerne er afholdt før Elbæks mand blev ansat den 1.maj 2012. De to møder efter denne dato, heraf mødet den 31.maj 2012 er planlagt længe før ansættelsen af Elbæks mand. Og de to sidste møder sker i forbindelse med det danske formandskab i EU….

  2) Ansættelsen af Elbæks mand sker på helt normale og almindelige vilkår. Uffe Elbæks mand sender en uopfordret ansøgning til AFUK. De har brug for en skolesekretær, så de kigger de uopfordrede ansøgninger igennem. Og så indkalder de 3-4 personer til samtale og vælger så Elbæks mand. Han er den bedst kvalificerede til jobbet. Sådanne ansættelser sker over hele landet, både ift. private og offentlige firmaer mv.

  3) Aftalen om nycirkus til 6 millioner kr. nævner ikke AFUK med et eneste ord, der er blot afsat 6 millioner kr. til en sådan uddannelse på finans-loven.

  4) Enhedslisten fik sikret støtten til både Fregatten Jylland og Den Gamle By i Jylland samt til Arbejdermuseet og fik sikret at man stadig kan komme gratis ind på statens museer.

  5) Ift. det sjette arrangement her i efteråret 2012, så advarede en embedsmand Elbæk. Men det var efter at de første 5 planlagte arrangementer var afholdt.

 14. Af Arne. Jensen

  -

  Lisbeth du er en hykler.
  Nepotisme/kammerateri:
  Hans Christian Schmidt er ansat på Sommersted skole i Sønderjylland, han har doneret 1 Mio. til Sommersted skole i Sønderjylland.
  Han var på det tidspunkt fødevareminister.
  Vil du mene, at man som medie kan stiltiende se på
  at en minister tager af kassen, og forærer 1 Mio. til den arbejdsplads hvor man selv er ansat.
  Men han havde selvfølgelig Dansk Folkeparti, som ikke ville fælde HCS, det var jo også kun 1 Mio.
  Du skriver at Uffe Elbæk har holdt 5 møder hvor hans samlever er ansat, Lisbeth du fortæller ikke sandheden, Uffe havde afholdt 3 møder inden samleveren blev ansat, og jeg vil antage at man havde planlagt det møde for 80 personer,
  den 31-5-2012 længe før samleveren blev ansat.
  Så sandheden som du ikke vil fortælle er, at der er planlagt et møde efter ansættelsen af samleveren.
  Og det møde har kostet 10500 kroner.
  Men den oplysning kan ikke sælge aviser.
  Sandheden omkring om Uffe har talt sandt på de spørgsmål der er stillet til samrådet, de spørgsmål der er stillet handler om de 5 møder, og intet andet. Men det sælger ikke aviser at oplyse det.
  Den sandhed som du ikke vil fortælle er, at medierne vil ikke tillade, at borgerne vælger en politisk person, som ikke passer ind i det billede som medierne ønsker.
  Medierne tillader kun, at der bliver valgt personer ind i folketinget som har, rod i de politiske partier og som er skolet politisk.
  Samme mønster som loger brødre.
  Hvad skal vi med demokratiske valg, når medierne ikke vil anerkende de valg som vi som frie mennesker træffer i fællesskab.
  Jeg tror ikke at medierne overhovedet har beskrevet at Benedikte Kjær har afholdt et møde på AFUK som kostede 356000 kroner. MEDIEHYKLERI.

 15. Af Uffe Lindum

  -

  Hvem katten er Claus Hjort Olsen?

 16. Af Torben Knudsen

  -

  hvor hans egen mand er ansat. !!!!
  Sikke et sprog!
  Og hvordan kan LK vide, at det er helt hans egen?

 17. Af Henrik Petersen

  -

  Så har Enhedslisten da gjort noget rigtigt i år, tillykke.

  Hvis L. Knudsen havde gidet at læse sin egen underavis, BT, for nogle dage siden, ville hun have opdaget, at det åbenbart koster mere at uddanne en AFUK-gøgler end en læge.

  Det kan man så tænke lidt over…..

  Personligt ved jeg godt, om jeg foretrækker en læge frem for en tossegøgler, men det ved L. Knudsen åbenlyst ikke.

 18. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg spekulerer nu mere på om der ligger en helt anden intern radikal dagsorden bag.

  Der er jo ikke nogen tvivl om at en gruppe flippede “radicoolere” (som vi så ikke hører så meget til mere) på mange måder satte dagsordenen i varierende grad i det Radikale venstre, hvilket ikke er ukendt i partier, der oplever en voldsom fremgang, for derefter at få lukket en del fjolser ind i Folketinget, som man så har ulejligheden med at luge ud igen.

  Jeg formoder Vestager bestemt ikke er ked af at se Elbæk forsvinde – hun har med omhu anbragt ham på en ministerpost, hvor han ikke kunne gøre for megen skade og ved bekvem lejlighed kunne ofres. Vestager tænker langt og tænker hurtigt.

  Vi ser også en eksradikal som Amnitzbøl – forfængelighed er ikke nødvendigvis en dårlig egenskab hos en politiker; men når plejen af eget martyrium går så langt, at det bliver til decideret indskrænkethed er anvendeligheden begrænset, når den så kombineres med åbenlys svagt intellekt og manglende legitimt bagland – så får man kniven.

  Khadar er nok indsigtsfuld; men han er uhyggelig snæver og derfor både sårbar og lidet anvendelig i det daglige dolkestikkeri.

  Vi ser en parallel i Dansk Folkeparti med den pludselige populære bundvending, der medførte et rigt udvalg af landsbytosser i folketingsgruppen – det gør ikke noget at man er dum, bare man ikke samtidig er ambitiøs. Det tog Pia Kjærsgaard hele karrieren at rydde op dér.
  Ikke alene var de kun til besvær; men de kom heller ikke med noget positivt til en formand om hvem Mogens Glistrup sagde, at der var ingen huller i hendes uvidenhed.

  Vi ser noget i samme retning i SF. Et parti hvis funktion er at holde gamle landsforrædere fra at ruske tremmer. For at få stemmer nok til at gå i regering og blokere for utidig interesse, så lukkede man “børnebanden” ind – en samling, som ingenlunde var klar over baggrunden (de var knap født, da bestyrelsesmedlemmerne var ude at føjte med farlige ting) og agtede at repræsentere vælgerne.

  Det var en fatal brøler for “børnebanden” – de blev afsat af de gamle luskefise, der ikke selv kunne komme til fadet p.gr.a. fortiden. Læg mærke til hvordan Galluptallene svinder. Astrid Krag og Möger er jo reelt socialdemokrater, der ikke har tid til at slås sig igennem netværket af venner, halvvenner og direkte fjender i Socialdemokratiet.

  Nej, Vestager er mere snu. Manu Sareen ryger nok også næste gang opmærksomheden skal afledes fra manøvrerne mod finansverdenen. Heksebål er udmærkede til at udlægge røgslør!

 19. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Elbæk var jo et stort lovende og håbefuldt radikalt talent gennem lang tid, fordi Elbæk er lige den slags og den type som de radikale samler på, fordi de nu engang ikke er klogere end de er.

  Elbæk er en af deres egne, en broder i ånden, så Jelved og Vestager troede selvfølgelig at han, ligesom Manus Sareen, kunne bruges til at hjælpe med afviklingen/ afskaffelsen af Danmark og kulturarven.

  Og Elbæk lagde jo også ud i flot radikal stil, da han skar ned på vedligeholdelsen af “Jylland”.

  Men derudover viste han sig at være uden den store dømmekraft, og Vestager burde aldrig have udnævnt ham.

  Men nu sidder Jelved og Sareen tungt på kulturen, og Vestager endnu tungere på økonomien. Så Titanic-Danmark fortsætter bare med at synke.

 20. Af Kristian Andersen

  -

  Tænk hvis medierne (heriblandt Berlingske) havde gidet bruge lige så meget krudt på bla. Hjort Olsen’s meget større og mere alvorlige skandalesag, hvor Journalist Jesper Tynell endda vandt Cavling prisen, for at afsløre Claus Hjort Olsen’s lovbrud. Men nej der så V’s venner den anden vej mens han blev fredet af DF, der så fik lidt mere i godter med hjem i indvandrings-posen.

  Hykleriet lugter Lisbeth Knudsen!

 21. Af Ole Brockdorff

  -

  Uffe Elbæk kan i den sidste ende udelukkende takke sin egen manglende politiske og menneskelige dømmekraft for tabet af posten som kulturminister, fordi han skabte en modbydelig stank af regulær nepotisme med sine beslutninger omkring Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), som han dagen efter sin mands ansættelse som almindelig sekretær, giver seks millioner kroner i kulturstøtte, selvom AFUK overhovedet ikke har nogen som helst bred almen betydning for dansk kultur eller samfundsliv.

  Chefredaktør Lisbeth Knudsen har ret.

  Enhedslisten væltede ganske rigtigt Uffe Elbæk på grund af sit krav om et åbent samråd, hvor den radikale politiker rodede ubehjælpeligt rundt i selvmodsigende forklaringer overfor hele nationen, og der er ganske rigtigt ikke tale om, at pressen denne gang har været for hurtigt ude over for en mand, der foruden den skamløse millionstøtte til AFUK, også bruger 180.000 kroner til at æde og drikke på skatteydernes regning, hvorefter alle hans politiske kulturradikale venner mener, at han bliver helt urimeligt jagtet og hetzet af medierne.

  Men den almindelige dansker med en pragmatisk tankegang kan ikke føle spor medlidenhed med en historieløs kulturminister, der godt kan bruge seks millioner kroner i kulturstøtte på AFUK, mens han blot få uger forinden afsløringen meddeler befolkningen, at det er slut med den hidtidige kulturstøtte til driften af fregatten Jylland, Den Gamle By i Aarhus og herregården Gammel Estrup på Djursland, selvom disse rummer en for Danmark historisk-kulturel arv af dimensioner, hvorimod AFUK hører til inden for rammerne af de kommercielle gøglershows eller professionelle cirkusforretninger som Benneweis og Arena.

  Gad vide om Marianne Jelved er ret meget bedre?

 22. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Der kan simpelthen ikke koges mere suppe på den pølsepind!

 23. Af Hans Andersen

  -

  Elbæk glemte at skatteborgernes penge ikke var hans egne

 24. Af Troels Pedersen

  -

  Der er vel ikke så meget at diskutere, Elbæk var ikke kompetent, og skulle aldrig have været udnævnt, det er det radikale ledere, der skal lastes.
  Man kan sige, engang imellem skraber man bunden af tønden.

Kommentarer er lukket.