Falske toner i avisdebat

Af Lisbeth Knudsen 70

Det er som en efterhånden fastslået, falsk kendsgerning blandt en del meningsdannere her landet med udgangen af 2012, at aviserne er i krise, at de mister indflydelse og magt, og at journalistikken generelt har det skidt af samme grund. Det er faktisk noget nonsens.

Etablerede og kendte avis-varemærker som Berlingske har aldrig haft et større publikum end i dag. Vi er gennem papiraviser, websites, mobilsites, apps, web-tv, radio og nyhedsbreve udgivet af moderne mediehuse som Berlingske Media i kontakt med et langt større publikum end de gamle oplagstal gav basis for at opregne avisernes indflydelse til at være tidligere.

Vi befinder os faktisk i en meget gylden periode i forhold til, hvad der journalistisk bliver produceret, men vi befinder os desværre ikke i en gylden periode i forhold til, hvad der bliver betalt for herlighederne i konkurrencen med en overflod af statsejede medier og gratismedier.

Alt i mediebranchen lige nu er under forandring, og det største og måske eneste problem er at finde den rigtige forretningsmodel, som forener en markant, publicistisk tilstedeværelse i det nye mediebillede med et bæredygtigt økonomisk og kommercielt grundlag. Vi har alt for længe ladet andre stemmer forme den offentlig opfattelse af, at aviserne er døende. Det er de ikke. De er midt i en forandringsproces. Journalistikken er i en forandringsproces.

Internettet har ikke ændret vores mission eller skadet vores indhold, vores service overfor befolkningen eller vores demokratiske opgave. Det har udvidet den. Betragteligt. Nogen skal jo skelne skidt fra kanel og søge sandheden. Og et sundt demokrati forudsætter nu som før levedygtige, uafhængige, kritiske medier.

Med falske påstande om, at de danske aviser skulle være på vej mod en journalistisk og etisk deroute i denne kamp for at finde bæredygtige forretningsmodeller, styrker politikerne det statsejede tv og radio med ekstra millioner kroner, fjerner det offentliges pligt til at annoncere i uafhængige, private medier, og skubber dermed yderligere til den ulige konkurrence og den skrøbelige bæredygtighed for et mangfoldigt, privatejet mediemarked.

Samtidig hylder politikerne helt ukritisk en stærk global, kommerciel spiller som Facebook både som personligt, politisk redskab til direkte kontakt med borgerne og som redskab til det offentliges kommunikation med borgerne. En spiller helt uden for dansk medielovgivning og uden for diskussion om god markedsføringsskik og god kommerciel etik.

De politikere, som argumenterer for, at mediepolitikken bør besluttes under et, har ret. Det duer ikke, at adskille en medieløsning for de statsejede medier og de private medier og tro, at man kan finde en god løsning, der sikrer os et stærkt, dansksproget udbud af medier i fremtiden. En moderne, sammenhængende  mediepolitik burde for en ny kulturminister være lige så vigtig, som at få pudset Grundtvig og folkehøjskolen af.

En sammenhængende moderne mediepolitik bør indeholde overvejelser om et konstruktivt samspil mellem det offentligt ejede og privatejede mediemarked. Den bør indeholde overvejelser om, hvordan man i selve købs-ledet og på tværs af medie-ejerskaber kan styrke og fremme en dansksproget, national nyheds- og underholdningsproduktion samt e-bog-produktion til de digitale platforme, som brugerne nu vælger på print, pc, tablet eller smart phone.

I 2013 må vi i de privatejede medier på barrikaderne for at fortælle, at før en historie ofte bliver til et tweet, en Facebook-opdatering, en blog-kommentar, nyheder vi deler med hinanden som kolleger eller ser på tv, så er det vores historier, der sendes videre og  bidrager til demokratiet og den folkelige oplysning. Det bliver aviser/mediehuse som Berlingske, der gør en forskel i den offentlige debat – også i 2013.

Godt nytår.

 

 

70 kommentarer RSS

 1. Af Lisbeth Knudsen

  -

  Kære Henrik,
  Grundtvig fik lov at komme med i klummen, fordi den nye kulturminister har nævnt netop ham, som vigtig i hendes kultursyn.

 2. Af Henrik Knage

  -

  Hej Lisbeth
  Tror gerne jeg vil købe Jeres avis på prøve. Men hvorfor skal Grundvig pludselig “hives op af graven”. han er jo død.
  Hvis Grundvig på underlig vis, skulle risikere, at genopstå, ville han formentlig blive forvekslet med en tosse der er født for sent, af sin tid.
  Venlig hilsen Henrik

 3. Af lise knudsen

  -

  Skrevet af Jørgen Hansen, 3. januar 2013 kl. 11:26

  Jeg syntes din kritik meget falsk! Søren Sørensen indlæg er altid debat skabende og jeg venter altid spændt på et nyt indlæg fra ham!
  Han siger altid de ting, vi mangler at høre!

 4. Af S. Aaby

  -

  Der skal to til en tango.

 5. Af Jørgen Hansen

  -

  Det er dog nogle utrolig ignorante kommentarer, meget oplysende indlæg om velfærden og hospitalssystemet kan blive udsat for.

  Efter min ringe mening skriver Preben F1 Jensen en masse udmærkede og interessante indlæg, som det virkelig er givende at følge med i. For manden har jo ret i alt hvad han skriver, eller næsten alt. Og han har indsigter med som tit er nye og tankevækkende. Og kritikken af politikerne og behandlingen af borgerne er da underbygget og konstruktiv.

  Men så kommer der svar som dem fra Mads Timo og S. Sørensen. Svar der ikke vidner om nogen form for intelligens eller empati, men snarere om noget med meget få brikker.

  Kan godt forstå hvis de gode bloggere som Preben Jensen, Allan Hansen, Axel Eriksen, Niels B. Larsen, Erik Larsen og en del andre, en dag bliver trætte af visse publikummer der tilsyneladende er en slags åndamøber der intet fatter, eller som kun er med for at sabotere debatten med stupide kommentarer.

  Hvis man vil påstå at pressen og dens holdninger til landets problemer og behandlingen af borgerne ikke er en debat værd, så er man jo helt uden jordforbindelse.

  Typer som S. Sørensen og Mads Timo bidrager jo ikke selv med noget læseværdigt, og de burde så være taknemmelige for at det er der andre som gør.

  I det mindste sætter jeg stor pris på at der er andre på banen end Mads Timo og co., for ellers havde det godt nok været en fattig debat.

 6. Af Jan Petersen

  -

  Når alle andre arbejdspladser globaliseres (læs: erstattes med billige slaver), er det vel meget rimeligt, at en “skrivekarl” også går ned på 50 kr i timen.

  Hvem har man forestillet sig, der skal betale for “ord”, når man fremover dårlig har penge til mad …?

 7. Af Mads Timo

  -

  “Er antallet af læsere her noget med et halvt dusin eller en halv snes, eller er der mange flere?? Som bare alle er fløjtende ligeglade med om sundhedsvæsnet og velfærden fungerer eller ej??

  Hvis det sidste er tilfældet, er det jo spild af tid at skrive om hvor infamt og umenneskeligt danske patienter og pårørende risikerer at blive behandlet.

  Men hvordan bærer man sig ad med at være ligeglad? Er sløvheden uden grænser? ALLE danskere får jo brug for hospitals- eller skadestuebehandling før eller siden.”

  Du forventer vel ikke at os læsere, skal tage dine indlæg seriøst, vel? For hvis du gør, så burde du begynde at komme med nogle saglige argumenter for dine holdninger, i stedet for at komme med den samme smøre gang på gang. Jeg er efterhånden ved at finde det lidt komisk, at du gang på gang forsøger at komme igennem med en dagsorden der intet har at gøre med virkeligheden. Om du selv er indlagt, eller har mistet en der står dig nær, skal jeg ikke udtale mig om, men det virker efterhånden mest som om dine indlæg er råb på hjælp. Jeg tror nu mest på du kollapser før samfundet gør Preben.
  Men du skal havde tak for mange gode grin!!!

 8. Af s sørensen

  -

  Til foråret kommer Berlingskes betalingsavis på nettet, og er dette endnu ikke bare et bevis på hvorledes de borgerlige medier, politiken,B,JP, WA BT forsøger at udvande verden på? Kun adgang for de rigeste af landets borger til information, mv. Den dag betalingsaviserne går ud, forlanger Danmark dog også at den siddende regering går ud og tilbyde hver enkelt af de stor de store Danske dagblade, Information,BT,EB,JP,WA,Pol, et helt enslydene beløb, uanset ansatte i statsstøtte hvis nogen statsstøtte overhovedet. Dette er kun retfærdigt. For staten men endnu mere folket. Selvfølgelig 4 og en halv af disse medier borgerlige ud af 5,,,dette er jo i sig selv uretfærdigt. Så lad os gå videre og dele pengene lige over i Rød og Sorte bunker. 50% til røde medier(kun information og EB nu!), resten til de borgerlige..Dette er en fornuftig delingspolitik der repræsentere det Danske folk og samfund! Og aviser,journalistik, debat og mening drejer sig om folkets røst,mening hvis det er nødvendigt at forklare dette for de borgerlige endnu engang!

 9. Af s sørensen

  -

  “men som Marlon Brando sagde: The four pillars of wisdom that support journalistic endeavors are:
  ‘Lies, stupidity, money-grubbing, and ethical irresponsibility’.
  Skrevet af Jørgen Christensen, 2. januar 2013 kl. 14:18″

  ….Ja, Men skal altid tage en mand der ødelagde 9 ægteskaber, 3 film karriere, fik 9 børn(en blev murder jo,de andre en værre skæbne…læs det.. eller var det brando selv, der førte kniven?) når det kommer til renheden af den journalistiske profession, er det godt at Danmark har nogen der ved hvor men leder! Spørg bare chefredaktøren som forhenværende chef for journalisthøjskolen derom?!(Sikker på at kun fremtidige røde kom ud under den tid!).. Mht til livets levet bedømmelse ala marlon,,,så vil jeg sige at brandos kan tages til fornøjelse men ikke efterretning!

  Formel 1@ Debatten her drejer sig vist om debat angående avisernes overlevelse, promotionen af denne overlevelses strategi og den frie debat eller ej tilladt!. Sygehusvæsnet har været oppe før, og roligt kommer op igen, snarest! Men i alle blogs og enhver kommentar? Som grouch marx sagde den dag hans talk show blev lukket i 50érne,,,han spurgte en dame hvor mange børn hun havet?!…9 sagde hun! nå… grouch svaret…jeg kan også godt li min cigar men jeg tar den ud engang imellem!

 10. Af PREBEN F 1 JENSENH

  -

  Er antallet af læsere her noget med et halvt dusin eller en halv snes, eller er der mange flere?? Som bare alle er fløjtende ligeglade med om sundhedsvæsnet og velfærden fungerer eller ej??

  Hvis det sidste er tilfældet, er det jo spild af tid at skrive om hvor infamt og umenneskeligt danske patienter og pårørende risikerer at blive behandlet.

  Men hvordan bærer man sig ad med at være ligeglad? Er sløvheden uden grænser? ALLE danskere får jo brug for hospitals- eller skadestuebehandling før eller siden.

 11. Af Arne Rud

  -

  Et sognehus har et kirkeblad og en hjemmeside med en fri debat i mesterklassen, sognehuset har en avisstue med aviser om foreningslivet og en tidskrifthylde med foreningsblade fra lokalsamfundet. Lokalavisen forestår trykkeriet af foreningsblade og redigeringer af foreningernes hjemmesider med læserbreve.

  Flyt DdR til Middelfart eller Snoghøj, – der var også sået tvivl i sindet hos Chr. d. II, der blev ved med at gå rundt om bordet i Sønderborg – , der ligger tæt ved Jelling, der ligger midt i landet, som oplysningsforbund for foreninger og folkeuniversitet for erhvervslivet landetom.

 12. Af Jørgen Christensen

  -

  Journalismens stade d.d.
  Artikel i Avisen SK. D.d. ’Danske Bank straffer ledig: Rente på 12.000’.
  Hvor låneren udtaler: ”Jeg har mødt én bankrådgiver, der sagde nej. Ellers var det ja hele vejen.”
  Nu er det lige pludselig bankens skyld, at han har lånt mere, end han kan klare, det er i allerhøjeste grad en usmagelig overskrift; men kendetegner vel på hvilket stade div. ’journalister’ befinder sig.
  Sandheden – tja, den er de ikke interesseret i – næh, en usmagelig overskrift, der kan tiltrække alle bistandsklienter og venstreorienterede.
  Låneren giver udtryk for: Det er ikke min skyld; men alle de andres. Det er desværre blevet de fleste danskeres indstilling til deres problemer. Prøve at klare dem selv, næh tak, hvorfor? Når vi kan få andre til at betale eller gøre det;
  men som Marlon Brando sagde: The four pillars of wisdom that support journalistic endeavors are:
  ‘Lies, stupidity, money-grubbing, and ethical irresponsibility’.

 13. Af s sørensen

  -

  “To learn who rules over you,
  simply find out who you are
  not allowed to criticise.”

  Voltaire!

 14. Af s sørensen

  -

  Skrevet af Balther Jensen, 1. januar 2013 kl. 10:4
  Balthezaar…Helt enig! Men detsværre ejer disse røvere og kriminelle,som sås 65% af alt værdi, og de har Dansk pas og kan ikke smides ud ikke engang inde for EU! Altså de forlader jo kun frivilligt når alle pengene er kommet i skjul. Hvilken drøm, dem alle på Mallorca, uden deres værdier som blev her!!!Helt enig!
  Kun en lov og anstændig medie dækning til oplysning af folket, skiller det!

 15. Af PREBEN F 1 JENSENH

  -

  Når man skriver om pressen og dens forholden sig til sundhedsvæsnet, skriver man jo om noget som angår ALLE danskere. Alle kan blive syge eller skadet, hvorefter der er brug for en skadestue eller et hospital.

  Og så er det jo ikke ligemeget hvordan tingene fungerer.

  Nu er det sådan at det er ret tilfældigt hvad der er af personale på de danske hospitaler. Nogle er blevet massefyret pga. nedskæringer, nogle er rejst til Norge eller andre lande, nogle er nyuddannede, mens andre har mange års erfaring, nogle er udlændinge, og de kan igen inddeles i flere grupper, alt efter om de kan tale dansk eller ej, og efter om de kommer fra et land med eller uden et sundhedsvæsen.

  Men ihvertfald er de ikke lige kvalificerede allesammen. Og nogle af dem er helt klart underkvalificerede eller ligefrem totalt uegnede. Nogle gange synes man at skrabe bunden, ved at tage nærmest hvemsomhelst ind. Der er endog eksempler på falske læger og sygeplejersker.

  Det burde pressen nok se nærmere på.

  Og hvad med en hurtig og EFFEKTIV klageinstans hvor patienter og pårørende kan henvende sig?

  Og hvad bestiller den en del gange kritiserede sundhedsstyrelse egentlig?? Den har tilsyneladende ikke styr på ret meget.

  Det er måske derfor at så mange danskere får en fantastisk sløv og dårlig eller direkte svinsk behandling diverse steder i både det fysiske og det psykiske hospitalsvæsen?

  F.eks. kan både kræft- og hjertesyge blive “orienteret” om deres diagnose af en udlænding der ikke mestrer det danske sprog, så patienten kun forstår en fjerdedel af det sagte, og ikke kan få svar på spørgsmål. Men må tage hjem uden at være blevet meget klogere.

  Ikke så meget som en pjece om sygdommen og de mange forskellige behandlingsmuligheder får den syge. Ihvertfald ikke alle steder. Hvorfor patienten skal til at lege detektiv i næste omgang. Noget der kan føre til overflødige undersøgelser og månedlange forsinkelser, inden den egentlige behandling kommer i gang. Og så kan det være forsent.

  Er det ikke på tide at sundhedsstyrelsen og hvad dertil hører, vækkes af deres årelange dybe søvn?? Berlingske kunne nok få dem til at vågne med en række skarpe spørgsmål og artikler.

  Hvad med dem som læser dette indlæg og dem ovenfor. Hvorfor ikke kommentere ved at fortælle om egne oplevelser af det syge “væsen”.

 16. Af Arne Rud

  -

  @Skrevet af s sørensen, 31. december 2012 kl.18.39: “Arne Rud…Elsker den borgerlige humour, den er nemlig så u-sjov at den er sjov! Noget med at være kedelig, ukreativ og konform pr. defination, tror jeg!”

  Svar: Universiteter er grundlagt af teologer, teologi er det mest alsidige studie på et universitet, teologer ved mest om studieteknik her til lands, derfor er der brug for studenterpræster som skolevejledere.

 17. Af Balther Jensen

  -

  @ s sørensen, 31. december 2012 kl. 21:09

  Nej Sorensen!

  Tyve og Roverer skal sattes i et bur, ligesom vilde dyr i Zologisk Have hvor alle kan se dem.

  Samt, de skal vare helt nogne, uden nogen form for paakladning, og de skal kun blive givet en spand vand, og 2 Bananer om dagen til at drikke og spise.

  Paa den maade, kan Danmark hurtigt blive fri for alle de Tyve og Roverer som nu befinder sig i Danmark.

 18. Af PREBEN F 1 JENSENH

  -

  PS: Hvis man tror at der blot er tale om sygdom der ikke kan behandles effektivt, så tager man helt fejl. Der findes i dag medicin der kan gøre de fleste psykisk syge næsten helt raske. (der er tale om ubalancer, lidt som hvis vi andre er blevet dehydreret, eller påvirket af spiritus). De fleste kan helbredes og få det meget bedre. Derfor er det noget fantastisk svineri når et personale lader syge gå til grunde, via sjusk og ekstrem mangel på omhu.

  Når man behandler selv unge mennesker med en sådan slendrian, at man ødelægger deres liv og slår dem ihjel, er der jo i realiteten tale om grove forbrydelser. Og for de pårørende er det jo grufuldt at overvære “henrettelserne” af deres kære.

  Florence Nightinggale……. findes endnu. Men har desværre i en del tilfælde fået følgeskab af sygeplejersker fra helvede.

  Men nu sætter pressen vel masser af lys på råddenskaben??

 19. Af PREBEN F 1 JENSENH

  -

  Ja, mit indlæg 20.52 er blot en svag afglans af det tyranni og de lidelser og rædsler som psykisk syge og deres familier kan blive udsat for, når de støder sammen med læger og sygeplejersker som er fuldstændig uegnede til at have med mennesker at gøre.

  Men læser man både 03.58, 11.23 og 20.52 får man vel en lille idé om at velfærd og ægte humanisme overfor sygdomsramte danskere, absolut ikke er nogen selvfølge.

 20. Af s sørensen

  -

  “For nogle år siden fortalte en betjent som pensionist til avisen, at det var 50 personer, der lavede indbruddene i byen ved havet og at politiet gerne kendte dem på de spor, som de efterlod.
  Skrevet af Arne Rud, 31. december 2012 kl. 04:26″,

  kl. 04.26? Nå, ja altid glad når jeg kan få folk til at tænke over sagerne…04.26?

  Personligt har jeg aldrig stjålet så meget som en lo øre i mit liv! Men er dog imod de borgerlige økonomiske kriminelle som ødelægger det Danske land,samfund og kultur!

  De skal allesammen ha straffe i forhold til deres samfundsomkostninger,,,så en indbrudstyv med en mobil,måske en uge? en borgerlige med l million…måske lo år? 5 millioner?—aldrig nogensinde kommer ud, konfiskering af alt..Dette er kun retfærdigt, at kriminelle får straf i forhold til deres samfundsomkostninger! De er Danmarks største forbrydere, Idag, I morgen og i overmorgen!

  66% af alle borgerlige firmaer betaler ikke skat, formentlig det samme overført til personlige ejet selskaber.Top lo% af Danmark ejer 65% af alt værdi-, nr. 3 i verden, Danmark der, top 1% hele 35% af alt værdi! Folk burde tænke lidt over disse tal, hvad de betyder for dem og samfundet som helhed!

  Viser tydeligt hvor men burde satse i Danmark i 2013, disse tyve alle under opsyn som start! Ellers …Har nu kun halvanden time til at forberede disse ækle jyske jomfruhummer! Heldigvis en fisker i familien, så de bliver både stegt,kogt og ovnbagt! Der kommmer også en borgerlig jyde forresten—han får sine med tarmen u-udtaget!

Kommentarer er lukket.